I was raised to face any challenge. - Louie Zamperini

Nicholas Sparks

sobota 21. listopadu 2015

Nicholas Sparks - tenhle autor se mi provrtává vyhledávačem docela úctyhodnou dobu, přesto ještě žádnou jeho knížku nevlastním. Ale chtěla bych. A víc než jednu.

Ještě jsem bohužel neměla možnost seznámit se s jeho tvorbou osobně, ale zhlédla jsem pořádnou dávku zfilmovaných verzí jeho romantických příběhů. Projedu tu s vámi pár těch filmů, které mě uchvátily a donutily toužit po originále - tedy po knize.

1. Milý Johne
Tenhle příběh by se zdál vlastně docela obyčejný, jenže... Voják. To je něco, co mě nutí se danému příběhu věnovat, i kdyby byl sebehorší. Nejsem zrovna fanoušek Channinga Tatuma (a to hlavně z důvodu, že když se kdesi ptali na nejvíc sexy chlapa, devadesát procent holek volilo právě jeho), protože mi přijde trochu moc tuctovej a okoukanej. Ale tělo má pěkný, jen není moc stavěnej na romantický filmy plný vážnejch pohledů. Ale v Dear John... Představte si ho v uniformě. Nebo jako vojáka v boji. To bylo něco neskutečnýho. Ale teď trochu k příběhu, protože v knížce obrázky Channinga fakt nejsou. Téma se mi líbí a dávám mu deset z deseti (ne jedenáct, tak moc zase ne), Dopisy jsou neskutečně roztomilé a věřím, že z knížky na vás doslova dýchají. Příběh sám o sobě je strhující, jen mě trochu překvapil konec - protože u Sparkse jsem něco podobného nečekala. Ale vlastně to je možná i dobře. Každopádně tahle kniha rozhodně bude muset vyplnit místo v mé knihovně, protože jestli umřu bez toho, aniž bych ji přečetla, budu zřejmě muset do pekla. Jo, až tak moc si ji chci přečíst. A koukněte i na film. Věřím tomu, že kniha je mnohem lepší. Proto raději nejdřív čtěte.

2. Talisman
Tenhle film mě zpočátku moc nelákal, protože Zac Efron byl moje dětská láska, ale teď mu už zas tak moc nefandím. Jenže... Voják. Jo, zase. Původně jsem byla dost zvědavá, protože když si přečtete anotaci filmu, zní to docela zvláště a mě to upřímně ani nijak extrémně nelákalo (možná proto jsem si to nechala na konec týdne, čímž jsem si přivodila myšlenky honící se kolem 'Talismanu' po celý týden). První hodina filmu byla docela obyčejná, až na okamžiky, kdy se válčilo. (Pardon, ale bylo to prostě boží.) Zvláštní byl hlavně ten 'bod katastrofy', smím-li to tak nazvat, protože jsem úplně nepochopila, proč byla hlavní hrdinka na Zaca naštvaná. Ale stává se. Knížka rozhodně musí být úžasná, protože to, co jsem viděla, ztvárněno ve slovech, nemůže být jiné. Jen si představte to líčení boje a uprostřed knihy ta romantika... Neskutečně moc se těším na to, až budu moct okusit kouzlo tohoto příběhů. A opět bych vám doporučovala, pokud se hodláte mýma kecama řídit, abyste se nejprve nechali unášet psanou formou a filmem až potom, protože věřím tomu, že kniha bude tisíckrát (ne-li vícekrát) lepší. Není to sice nějaký extrémně strhující a nejromantičtější příběh, ale musím si to prostě přečíst.

3. Poslední píseň
 Na tohle jsem koukala dneska, když jsem si vyhledávala romantické filmy pro holky. Jo, někdy mě chytne i taková chvilka. A jsem moc ráda, že jsem na tohle narazila. Ani jsem nevěděla, že je to od Sparkse, ale když jsem to zjistila, měla jsem pocit, jako by mi jeho knížky byly souzené. Není to sice nějak extra speciální, ale ten film... Jo, možná se mi extrémně líbí, protože Liam Hemsworth je vážně sexy, ale rozhodně to není jenom kvůli němu. Já osobně miluju romantické žblebtíky, které končí dobře. Nebo se tak alespoň tváří. A tohle mému měřítku přesně odpovídá. Sice se na můj seznam nutně potřebných knížek dostala až dneska, ale i tak jí chci stejně tak moc jako třeba Milý Johne. Sice v knize Liam nebude, ale když si ho tam budu představovat... Nemůžu se dočkat. Film nebyl žádným zklamáním, ale jak už jsem zmínila výše, rozhodně bych vám doporučovala první knížku. Sice jsem sama tohle své doporučení porušila, ale to bude tím, že jsem se o těch příbězích dozvěděla právě díky filmům. A alespoň budu mít Liama v mysli, až budu číst. Alespoň nějakou výhodu to má. A knížek od Sparkse bude na mém seznamu ještě víc - nebo v to alespoň upřímně doufám.

Jestli jsem alespoň někoho z vás navnadila na nějaký z příběhů, pak si můžu poplácat po rameni. A jestli jsem vám alespoň přinesla do podvědomí nového autora, o kterém jste ještě neslyšeli, nebo jste alespoň nebyli seznámeni s jeho tvorbou, taky si prakticky budu moct říct, že účel byl splněn.

4 komentáře:

  1. Celkom pekné postery! (hej, môj odbor sa vo mne nezaprie) Nuž, a čo by som napísala k samotným knižkám?
    Prvá znie v tvojom podaní celkom sľubne, ale zrejme by som si ju neprečítala, lebo takéto príbehy mi nič nehovoria...
    Druhý... opäť vojna! (ale čo čakám? si to proste ty :D) S mojou spolužiačkou by ste si úplne rozumeli. Aj ona číta a pozerá veci na túto tému... vlastne... hmm.. ja som ťa už raz pri nej spomenula, lebo hľadala nejaké dobré básne o vojne a ja som ťa jej doporučila.. aj sme si spolu nejakú čítali (či dve) a páčilo sa jej to.
    Uch, a teda posledná knižka/film... prepáč, ale prakticky si o nej nič nemala napísané. :) Viem akurát tak to, že je to romantika, ktorá končí dobre (alebo aspoň zdanlivo dobre), a že tam hral sexy chlapík. :D Ale, zas, keby som veľmi chcela, dokázala by som si to nájsť aj sama.
    No účel si splnila, lebo ma tento autor zaujal a rada by som si o jeho knihách zistila viac a siahla práve po tej, ktorá by ma najviac oslovila. I keď momentálne na to času veľmi nemám, raz by som sa k tomu rada dopracovala..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad první komentář na mém blogu, gratuluju a děkuju! :'D
      Je super, jak mě znáš jenom z toho o čem píšu, protože v realitě neví zdaleka tolik lidí jako na netu, že miluju válku. .) Jsem moc ráda, že moje básně takhle propaguješ, za to ti moc moc děkuju, je to strašně milý. A pozdravuj spolužačku. ;)
      O posledním filmu jsem toho moc nenapsala, protože upřímně nebylo ani moc co psát. Buď bych řekla něco, co by prozradilo děj, nebo bych prostě musela mlčet - tak jsem raději zvolila druhou variantu. Ale chápu, že mi to vytýkáš, já o tom moc dobře vím, jenže jsem prostě nevěděla, jak to popsat. :)
      Jsem moc ráda, že se N. Sparkse jen tak nepustíš a taky mu věnuješ trochu času. ;)
      Mockrát děkuju za komentář, vážně mě potěšil. :3

      Vymazat
    2. Prosím ťa! Neďakuj mi, lebo si začnem myslieť, že som bohviečo úžasné spravila a potom by mi narástol aj nos.... ako by som to vyzerala s nosom de la Pinocchio? :'D
      A teda už chápem, že prečo si o tom filme viac nevyzradila... myslím, že je to takto lepšie napísané, akoby si mala niečo kľúčové vyzradiť... :)
      (hm, tak.. keď ťa to tak potešilo, prispejem komentárom aj nabudúce, platí? >^.^<)

      Vymazat
    3. Miluju Pinocchia, takže by mi to nevadilo :D
      On ten film sám o sobě je vážně nádhernej, ale ať jsem přemýšlela sebevíc, nevěděla jsem, jak to popsat :) Je fajn, že jsi nakonec spokojená s tím napsáním 'ničeho' :D
      Klidně komentuj cokoliv, budu jen a jen šťastnější ^^

      Vymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS