I was raised to face any challenge. - Louie Zamperini

Knihy roku 2016

sobota 16. ledna 2016

Zdravím všechny v novém roce, doufám, že jste si oslavy náležitě užili a že jste do další etapy vašeho života vstoupili s elánem a radostí. :)
V dnešním příspěvku jsem se rozhodla rozepsat se o knihách, které mám už nějakou tu dobu (týden nebo i rok) koupené, a ještě jsem je ani neotevřela, popř. jsem přečetla prvních pár stránek a poté je odložila na poličku, kde zůstaly pekelně dlouhou dobu.
Jsou to knížky, které během tohoto roku chci přečíst, na konci pak ještě zmíním několik příběhů, kterými bych ráda oživila svoji knihovnu. :)




1. Upíři, vlkodlaci a jiné strašidelné příběhy
Tuhle knížku mám na poličce už něco málo přes rok. Koupila jsem si jí hlavně kvůli tomu, že je plná povídek od všemožných známých autorů, kteří se věnovali hororovým příběhům. Zatím jsem ještě nic nepřečetla, protože knížka byla chvilku v moci mojí osobní Zlodějky knih, ale nyní už je opět v mém vlastnictví a moc se těším, až ji budu moci přečíst. Nemám ji sice někde vysoko v žebříčku, ale věřím, že se k ní, minimálně o prázdninách, dostanu. Našli byste v ní nepřeberné množství povídek ze škály všeho, co prosakuje temnotou, smutkem a strachem. Pokud máte rádi tuhnutí krve v žilách a nechce číst hororový román, pak je tahle knížka něco pro vás, jelikož je složena z několika povídek, které vás rozhodně nebudou nudit. :)

2. Who We Are - One Direction
Přesně si pamatuji na den, kdy se tahle knížka dostala do mého vlastnictví. Bylo to pondělí po návratu části naší školy ze Skotska, odkud mi moje nejlepší kamarádka a zároveň spolusedící přivezla tenhle skvost. Oplývám i českou verzí, ale ta se ke mně dostala o trochu později. Už se docela dlouho snažím přijít na to, co bude lepší - jestli nejprve přečíst anglický originál, nebo českou verzi. Jakýkoliv fanoušek One Direction tuhle knížku zaručeně zná, protože se jedná o dílo, které kluci vytvořili vlastím perem (chtěla jsem napsat i vlastní krví, ale tak hardcore to asi ještě není). Našli byste zde spoustu zajímavostí z turné, tajné věci, které kluci pustili do éteru, nějaké informace, které nikoho nikdy nezajímaly, ale vás zaručeně okouzlí.
4. Crescendo - Becca Fitzpatrick
Tuhle knížku jsem si pořídila na konci minulého kalendářního roku, protože oplývám i prvním dílem, který se mi neskutečně moc zalíbil. Jen je trochu problém v tom, že vzhledem k tomu, že jsem od doby přečtení první části četla ještě docela dost knížek, kde vystupovali padlí andělé, tak nějak si nepamatuji, o co v té knížce vlastně šlo. I když jsem nahlédla na několik stránek pro osvěžení paměti, bohužel se mi nic nevybavilo. Každopádně na tuhle knížku se opravdu moc těším, protože andělé - a zvláště pak ti chudáčci, co byli z nebes vyhoštěni - jsou mými oblíbenými fantasy postavami a nikdy nepohrdnu dobře napsaným příběhem, kde vystupují. Obal je taky docela uchvacující, navíc jde tohle dílo najít v Levných knihách, takže ani peněženka neutrpí.
5. Saeculum - Ursula Poznanski
Nazývám ji svou nejoblíbenější autorkou a to jsem ještě nepřečetla tuhle knížku, která mi na poličce chytá prach už docela dost dlouho. Já vím, hanba mi, ale je to strašně tlustá knížka a já nemám tolik času, abych jí mohla číst najednou, jenže kdybych ji četla postupně, jsem si skoro jistá tím, že bych trochu začala zapomínat. Někde jsem četla recenzi, kde tomuhle dílu bylo vytýkáno, že je poměrně tajemně opěvované, a přitom tam není žádné napětí, krev a ochromující smrt. Já sama to nemohu posoudit, protože jsem to ještě nepřečtla, ale od knížky nic tak drastického neočekávám, protože znám Ursulu Poznanski a její psaní - krvelačná honička v lesích zrovna není její šálek kávy.
6. Nádherné bytosti, Nádherná temnota - Kami Garci & Margaret Stohl
Kronika prokletých zaklínačů (ne čarodějů!). Viděla jsem první díl ve filmovém zpracování asi už pětkrát, proto jsem se rozhodla opatřit si první díl, následně jsem k bůhvíčemu dostala i díl druhý, Celkem jsou čtyři a pořád je vídám v knihkupectvích, ale dokud nepřečtu první dva, nechci si kupovat zbytek. Uchvacující příběh plný lásky, prokletí a souboje dobra a zla jsem již párkrát nakousla, ovšem nikdy se do toho nepustila s pořádnou vervou.
7. Pět - Ursula Poznanski
Kdo by to byl čekal, zase má oblíbená autorka. Jakmile jsem zjistila, že konečně přeložili tohle veledílo, hned jsem uprosila tátu, aby mě odvezl do knihkupectví, kdyby náhodou hrozilo, že se to vyprodá a já tak nebudu mít všechna díla téhle magické autorky. Geokešing (je mi docela jedno, jak se to píše, snad všichni víme, co mám na mysli) s kousky lidských těl a jedna docela dobře provedená vražda - to vše nedá spát jedné vyšetřovatelce, která je hlavní hrdinkou téhle knihy. Na dílo se neskutečně moc těším, určitě to bude pecka, jen si najít trochu času a odlehlé místo na čtení, protože jsem si téměř jistá tím, že kdybych tohle vytáhla ve škole, asi by se hodně lidí ptalo, a kdyby zjistili své odpovědi, možná by kolem chodili obloukem.
8. Stručná historie mého života - Stephen Hawking
Můj vůbec nejoblíbenější vědec pod Sluncem, od kterého vlastním i knížku zmíněnou o pár pozic níže. Muž, jehož život je zde shrnut v tak malém množství stránek, že se až divím tomu, jak se mu to povedlo. Teorie všeho - tenhle film mě k tomuhle muži přinesl, a jsem opravdu moc vděčná za to, že se mi dostal do podvědomí. Tohle byl jeden z nejkrásnějších dárků k svátku, co jsem kdy dostala. Má starší sestra moc dobře ví, jak bažím po knihách od Hawkinga, a jsem jí zavázána za to, že mi je tak oddaně kupuje, i když ví, že fyzice rozumím asi jako čínštině. Tato kniha obsahuje i nostalgické fotografie a všechny úspěchy, kterých její autor dokázal. A i když naše učitelka němčiny neměla ani páru o tom, kdo to je, já jsem hrdá na to, že o něm můžu číst.
9. Level 26: Netvor z temnot - Anthony E. Zuiker & Duane Swierczynski
Tohle je jedna z nejzajímavějších detektivek, které kdy svět spatřil. Nejenže je téměř autentická (ale nic takového se ve skutečnosti nestalo, nebojte), je také tvořena muži, kteří píšou scénáře pro seriálové kriminálky. Skřípal (neskutečně mrazicí jméno) natočí video se smrtí nějaké bezvýznamného člověka - a vy to video můžete vidět taky, jelikož se jedná o 'interaktivní' knížku, která má svou oficiální stránku, kam zadáte příslušný kód a uvidíte to, co vám knížka nedokáže popsat. A taky vás to poprosí o telefonní číslo, abyste mohli dostávat výhružné SMSky. Jo, až tak pod kůži se vám to dostane. Už teď vás z toho mrazí? Tak to se těšte, až si to budete moc přečíst. (Mám i druhý díl, ale speciálně o něm psát nebudu.)
10. Všechny malé zázraky - Jennifer Niven
Sladké tak moc, až se vám kazí zoubky. Nebo ne? Tahle knížka pojednává o chlapci, který by rád spáchal sebevraždu (a probíhá to asi jako v Pelíšcích), dívce, která skrývá tajemství a je ráda, že je. Docela romantické, někdy vám zatrne, někdy se vám samou sladkostí zkazí zoubky a někdy vám přeběhne mráz po zádech z toho, co bude chlapec chtít udělat. Jedna holka se mě kdysi ptala, jestli to stojí za přečtení, ale já ani nevěděla, že to existuje. Jakmile jsem zjistila, o čem to je, musela jsem si to rychle koupit. Mám za sebou první kapitolu, ale doufám, že se brzy dostanu k dalším. Na konci je velmi milé gesto, které autorka šikovně promyslela - telefonní kontakty na pomoc pro ty, kteří by chtěli spáchat to, co hlavní postava - chlapec - taky. Roztomilé.
11. Stručná historie času v obrazech - Stephen Hawking
Možná byste u mě takovouhle knížku nečekali, protože fyzika je můj nejneoblíbenější předmět, ale je to tak, fakt ji mám doma a dost jsem po ní toužila. Tohle je další dárek od starší sestry - mojí osobní Zlodějky knih -, kterým mě potěšila o Vánocích. Byl to jeden z nejkrásnějších dárků, které jsem mohla dostat. Sice tu knihu asi na první pohled nepochopím, protože nějaké x částice udělají něco velmi fyzikálního a pak se z toho stane čas, ale co už, hlavní je to, že tohle dílko mám doma a moc se těším, až se pohroužím do jeho hlubin. Naštěstí je to ilustrovaná verze, takže by to chápání nemělo být tak složité jako ve škole. Tahle knížka byla mým cílem už docela dlouho - konečně ji mám.
12. Jsou světla, která nevidíme - Anthony Doerr
Tahle kniha je něco pro mě. Láska a válka. Příběh pojednává o francouzské dívce, která musí s otcem během okupace Německem utéct. Mám silné tušení, že dívka oslepne. A zamiluje se do německého vojáka, který by ji měl zabít, jenže i on pro ni chová jakési pozitivní city. Kniha plná všeho, co naprosto zbožňuji. Autor ji psal deset let a dostal za ni Pulitzerovu cenu (ceny udávané v Americe za literaturu). Moc se na tohle dílko těším, už jen ten název a přebal vás doslova nutí, abyste hned začali číst. Jakmile se mě děda zeptal, co chci k Vánocům, vyletěl ze mě právě tenhle název. Možná jsem spíš měla chtít Dívku, která se dotkla nebe, po které teď toužím víc než po čemkoliv jiném. Ale nejsem zklamaná, nýbrž moc ráda. 
13. Chlapec, který rozdával sny - Luca di Fulvio
Knížka, která mi neskutečně moc připomíná hru Mafia II. Jeden chlapec se svou matkou emigrují z Itálie do Ameriky, kde by je měly čekat lepší zítřky. Jenže to asi nebude tak zlaté, jak se zdá, protože komunita, kde musí žít, má poměrně přísná pravidla a hlavně své bosse. Kluk, který si najde nějakou tu lásku, se rozhodne, že svůj osud nenechá náhodě a ukáže, že i ten nejnesplnitelnější sen se může stát skutečností. Roztomilý příběh, který jsem si musela koupit, i když jsem do knihkupectví šla pro úplně něco jiného. No nevadí, vůbec mě to nijak netíží, protože na tohle dílo se těším skoro nejvíc. Je to krásné, je to plné vášně a zapálení pro věc, je tam láska, útěk do Ameriky, je tam chlapec se sny... Je tam všechno.

To je ke knihám, které mám koupené a ještě jsem je nepřečetla všechno. Nyní vám ještě nabídnu nějaké knihy, které bych chtěla přečíst, ale buď si je teprve budu muset koupit, nebo je mám doma, ale nejsou moje. Po kliknutí na jednotlivé přebaly se dostanete na stránku, kde si něco o dané knize můžete přečíst. :)


Tenhle příspěvek mi dal teda echt zabrat, ale snad se vám alespoň líbil. Je tady hooodně knížek, tak doufám, že vás alespoň nějaká zaujala a vyhledáte ji. :) 

Mějte se krásně a zase někdy. ^^

S láskou,
NiallHoranAteMe Xx.

2 komentáře:

  1. Aj ja som si urobila podobný zoznam. n.n Ale narozdiel od teba tie knižky nemám a väčšinu z nich asi pôjdem vyrabovať do knižnice... budem sa tešiť na recenzie potom. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mám ještě jeden menší seznam toho, co bych si chtěla koupit, popřípadě půjčit v knihovně, ale zjistila jsem, že je mnohem víc toho, co už mám doma a ještě jsem to nečetla. :) Připravuji recenzi na jednu naprosto dokonalou knížku, takže čekuj blog, snad se brzo objeví :)

    OdpovědětVymazat

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS